Module 5: Je virtuele achtergrond heeft invloed op je imago

Nu veel mensen thuiswerken, videobellen collega’s erop los. De een doet dat in een chaotische woonkamer met rondrennende kinderen op de achtergrond, de ander zit in een werkkamer voor een strakke, witte muur. Wat doet dat voor je imago?

 

Met 122 duizend volgers is het account Room Raters een hit op Twitter. Hierop worden tv-journalisten die vanuit huis verslag doen beoordeeld op hun virtuele achtergrond. Iedereen krijgt een cijfer tussen 1 en 10. Bij de beoordeling wordt gelet op boeken en kunst, maar ook op planten en de kleur van de muur.

 

Volgens imagodeskundige Zabeth van Veen is het van groot belang om na te denken over je virtuele achtergrond. “Je kunt er echt op scoren”, vertelt ze aan Editie NL.

 

Kleuren

Zabeth raadt aan om goed na te denken over de kleurencombinatie. “Kleurcontrasten stralen autoriteit en dominantie uit. Heb jij een witte achtergrond, grijs haar en draag je ook nog eens een witte blouse? Dan val je bijna weg. Trek in plaats daarvan iets donkers aan, mits je er niet te bleek van wordt. Dat geeft meer pit.”

 

Turquoise

De kleur turquoise doet het volgens haar goed. “Dat geeft meer kleur aan je huid en doet het goed op beeld. Bovendien doet het ons denken aan de zee.”

 

Dus mocht je van plan zijn de muur van je thuiskantoor een likje verf te geven: kies turquoise. “Op die kleur ga je niet nat. Als je ook nog blauwe of groene ogen hebt ben je helemáál een plaatje. Zelf heb ik ook een donkerturquoise muur.”

 

Zabeth van Veen

 

Irritaties

Je zal haar tijdens een videovergadering nooit betrappen op het dragen van een groen vest. “Dat vloekt bij m’n muur, en de ander zal voelen: hier klopt iets niet. Dat is een onderbewust proces. De ander kan die irritatie gaan zoeken in iets wat ik doe of zeg, en dat is natuurlijk jammer.”

 

Afleiding

Daarnaast moet je erop letten dat je achtergrond niet te veel afleidt. “Het is al moeilijk genoeg om je aandacht erbij te houden. Daarom is een rustige achtergrond belangrijk. Anders zit de ander alleen maar te kijken wat er op dat schilderij te zien is, of wat voor boeken er in de kast staan.”

 

 

Als er toch boekenkast te zien is, zorg dan dat de titels niet te lezen zijn. “Het kan voor je imago natuurlijk wel bevorderlijk zijn om te laten zien dat je boeken hebt. ‘Zo, die is belezen’, denkt de ander dan. Ook een vaas met bloemen kan prima op de achtergrond. Die leidt niet af.”

 

Het is voor veel mensen niet vanzelfsprekend om hierover na te denken, weet Zabeth uit ervaring. “Laatst gaf ik een training aan een groep die vaak met elkaar videobelt. Bij de een zag ik de afwas op de achtergrond, bij de ander een hele collectie aan kamerjassen. En sommigen hadden een inrichting die heel erg afleidde.”

 

Kleding

Het is ten slotte belangrijk om een uitstraling te kiezen die overeenkomt met het beeld dat collega’s van je hebben op de werkvloer. “Als directeur kun je niet met een T-shirt aankomen. Het is begrijpelijk als je thuis niet in je pak gaat zitten, maar kies op z’n minst voor een poloshirt. Een overhemd is ook altijd goed.”