Module 2: 60 procent werkenden beoordeelt nieuwe collega’s op uiterlijk

 

Maar liefst 62 procent van de werkende Nederlanders beoordeelt een nieuwe collega op zijn of haar uiterlijk. Foto: Gettyimages

 

‘Echte schoonheid zit van binnen’, is een veel gehoord statement als het aankomt op knap zijn. Maar in de praktijk blijken we daar toch een tikkeltje anders over te denken. 62 procent van de werkende Nederlanders beoordeelt een nieuwe collega op zijn of haar uiterlijk.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizards in opdracht van Acties.nl Van alle ondervraagden is een vijfde (21 procent) eerder bereid om van een knappe collega werkzaamheden over te nemen, dan van een minder aantrekkelijke collega.

 

Die bereidheid ligt onder mannen opvallend genoeg hoger dan onder vrouwen. Bijna 30 procent van de ondervraagde mannen zegt eerder bereid te zijn knappe collega’s werk uit handen te nemen. Bij vrouwen ligt dat percentage op 10 procent.

 

Meer verdienen

Verder blijkt uit verschillende onderzoeken dat knappe mensen doorgaans meer verdienen. Aantrekkelijke types verdienen volgens de University of Texas 3 tot 4 procent meer. Yale University houdt het op zo’n 7 procent en volgens de Harvard University is het verschil maar liefst 12 tot 14 procent. Volgens een econoom van Harvard zijn hier drie verklaringen voor: we schatten de capaciteiten van knappe mensen automatisch hoger in, mooie mensen hebben veel zelfvertrouwen en ze hebben betere sociale vaardigheden.

 

Uit het onderzoek van Acties.nl blijkt overigens dat knappe collega’s het niet per se makkelijker hebben op de werkvloer. Maar liefst 21 procent van de ondervraagden geeft aan het lastig te vinden om met een aantrekkelijke collega samen te werken.

 

Bijna 30 procent van de ondervraagde mannen zegt eerder bereid te zijn knappe collega’s werk uit handen te nemen. Acties.nl

 

Kledingsmaak

Verder is ‘knap zijn’ niet het enige criterium. Ook kledingsmaak speelt volgens het onderzoek een grote rol. Een slechte kledingsmaak kan namelijk van negatieve invloed zijn op je collega’s. Uit het onderzoek blijkt dat 13 procent een slecht geklede collega minder snel serieus neemt. Er zit alleen wel een groot verschil in opleidingsniveau. Hoogopgeleiden (18 procent) rekenen hun collega’s eerder af op hun kledingstijl dan laagopgeleiden (8 procent).

 

Hoogopgeleiden rekenen hun collega’s eerder af op hun kledingstijl dan laagopgeleiden. Acties.nl